söndag 19 september 2010

Burkaförslaget

Alla har ni säkert hört talas om det så kallade ”burkaförslag” som Folkpartiets partiledare i början på augusti la fram. Förslaget har fått hård kritik från både partimedlemmar och andra partier. Partimedlemmarna menar att förslaget går emot deras ideologi. Förslaget innebär att en rektor för en skola eller universitet ska kunna förbjuda elever och lärare att bära burka eller niqab. Grunden till förslaget ligger i att burka och niqab sägs försvåra undervisningen. Många menar att detta gäller så få, och att det är onödigt att därför lagstifta en lag när det inte är ett allvarligt problem.

Björlunds argumentationen för förslaget lyder, ” Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och i ansiktet och kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att man tillåter klädsel som täcker ansiktet”. Vänsterpartisten Rosanna Dinamarca menar att förslaget inte kommer att hjälpa dessa kvinnor utan tvärtom då många istället kommer tvingas till religiösa friskolor.Förslaget innebär inte att burka och niqab förbjuds på skolor utan det är upp till rektorn på skolorna. Att förslaget är formulerat på det sättet har fått blandade känslor, vissa anser att det är bättre att göra ett generellt beslut som gäller på alla skolor för att undvika konflikter.Jag tycker inte förslaget är allt för dumt.

Björklund har rätt i att undervisning är kommunikation och att kunna titta på varandra är en viktig faktor för en bra kommunikation. Jag skulle tycka det var jobbigt att ha en lärare med niqab just på grund av att det skulle försvåra kommunikationen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3898257

7 kommentarer:

  1. Det är ett intressant ämne som dessutom gör mig lite upprörd. Att det är just folkpartiet som har tagigt upp denna fråga och vill ta bort burkan i skolan tycker jag är underligt. För mig har folkpartiet alltid varit ett parti vars politik grundar sig på liberalism och frihet. Att en fråga som denna tas upp i detta parti tycker jag därför är konstigt då jag anser att det till viss del strider mot deras ideologi om frihet. Att då ta bort burkan från skolan skapar enligt mig inte frihet. Det bidrar bara till att samhället blir strängare.

    Dessvärre kan man dock fråga sig om de kvinnor som har valt att bära burka har valt det själva och vilken typ av frihet det egentligen är. Men det berör trots allt en lag i ett helt annat land. Att inte låta de som själva valt att bära burka bära de tycker jag kan vara diskriminerande.

    Jag skall inte heller helt förneka att jag önskar har en öppen kommunikation med min lärare, vilket kan bli svårt med någon som bär burka.

    Lovisa

    SvaraRadera
  2. Håller helt och hållet med dig. Men på något sätt måste vi få den bästa möjliga utbildningen och om Björklund anser att niqab försämrar utbildningen så förstår jag hans lagförslaget. Men precis som du sa är det väldigt förvånande att just partiledaren för sveriges så kallat liberala parti ligger bakom detta förslag. Eftersom dom står för frihet och en liten stat och möjligheter. Tror dock inte förslaget grundar i deras ideologin utan mer i "fakta" och hans post som utbildningsminister. Därav har också förslaget lett till många debatter och oenighet inom folkpartiet.

    SvaraRadera
  3. Det verkar underligt att just folkpartiet har tagit upp detta förslag. Som de tidigare har sagts så står folkpartiet för liberalismen och frihet. Folkpartiet borde vara positiv istället till burkan som för många kanske är en frihet att bära.

    Det är helt enkelt en fråga som individen själv ska bestämma om man vill bära burka eller inte. Det förvånar mig just att folkpartiet har tagit upp detta som strider mot deras ideologi.

    /// Sylvester

    SvaraRadera
  4. Det har kommit vissa antydningar om att det här förslaget är smygrasism från Folkpartiets håll. Ponera att en lärare skulle ha på sig en riddarhjälm i undervisningen. Ganska snart skulle skolan uppmärksamma detta och inte låta honom ha det, eftersom det både är absurt och förstör undervisningen.

    Samma princip gäller burka eller andra ansiktstäckande klädesplagg. Kruxet är att burka är en religiös symbol. Men Sverige är ett sekulärt samhälle där religiösa intressen inte kan stå över undervisningens intresse. Religionsfrihet är en sak, men om det går ut över andra människor, i det här fallet eleverna, måste undervisningen gå före religionen.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. För mig handlar folkpartiets förslag inte om att förbjuda religionsutövning, utan snarare om att anpassa religionen till ett modernt samhälle där naturvetenskapen är ledande. Det handlar bl.a. om att man ska kunna se den personen man pratar med i ögnonen. För att förtydliga är det endast burkan som folkpartiet vill förbjuda, inte slöjan. Likaså är det förbjudet att gå in i klassrummet med rånarluva, riddarhjälm et.c. som maskerar ansiktet. Att burkan ej får användas på allmäna platser är självklart, precis som att man inte får gå runt med rånarluva. Annars är det diskriminering mot rånarluvor och andra förklädnader som täcker ansiktet?

    Folkpartiet står, som ni nämner, för ett öppnare och friare Svergie vilket går helt i linje med att förbjuda burkan på allmäna platser. Att gömma sitt ansikte med olika förklädnader väcker endast misstankar i ett modernt, öppet samhälle.

    Naturligtvis ska burkan få användas i hemmet, men i Sverige har vi enats om att man inte döljer sitt ansikte på offentliga platser, av uppenbara skäl.

    SvaraRadera
  7. Fast jag håller inte med om att dom inte ska få bära burka på allmäna platser generellt. Det är deras religion och vi kan inte stoppa dem från att bära burka. Men just när det gäller skolan och undervisningen då det inte bara påverkar dom tycker jag inte det är helt fel. Uppenbarligen har vi inte enats om detta, det är just därför det har blivit en så stor grej av en liten fråga.

    SvaraRadera