onsdag 22 september 2010

Resultatets innebörd för Invandringspolitiken

Valet 2010 är snart klart och resultatet var inte alltför förvånande. 172 Mandat fick alliansen och 157 mandat fick oppositionen där med har ingen av dem två blocken majoritet i reageringen. Detta betyder att dem övriga 20 mandat som Sverigedemokraterna sitter på har en vågmästarroll eller kan få. Vilket betyder att Sverigedemokraterna har möjlighet att föra in sin egen invandringspolitik (alltså att stoppa invandringen). Genom att Sverigedemokraterna har denna makt i riksdagen förorsakar det stor orolighet bland folket i landet.
När Sverigedemokraterna på valnatten kom in i riksdagen med en marginal 1,7 procentenheter var allting mycket oklart. Jimmie Åkesson hoppades på att genom en vågmästarroll kunna ställa krav och påverka invandringspolitiken. Men för det måste dem ha ett samarbete med någon utav blocken. detta verkar inte ske eftersom båda blocken har lovat sina väljare att inte ha ett framtida samarbete med SD.
Om någon utav de andra partierna faktiskt skulle inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle det innebära en stor förändring i landet. Sverige har alltid haft en generös invandringpolitik och välkomnat behövande människor från alla världens håll. Sverigedemokraterna huvudfråga är att stoppa invandringen.
I Danmark har man befunnit sig i samma situation under valet 1998 och 2001 när det danska Folkepartiet fick en vågmästarroll. De andra danska partierna hade inför valet uteslutit ett samarbete med Folkepartiet som har en liknande politik som Sverigedemokraterna. Precis som de svenska partierna gjort inför detta val. Men nu 9 år senare har det danska Folkepartiet stort inflytande på Danska politiken. Viljan att ta makten var starkare än att avskyn. Men att gå över blockgränsen var det inte frågan om. Där av införde man ett samarbete med det danska Folkepartiet(DF) som till en början var väldigt informellt, DF röstade med regeringen och var väldigt lojala. Men dem vill ha något tillbaka och börjar ställa krav. Precis som SD har DF två viktiga huvudfrågor, dem äldre och invandringsfrågan. Det finns en risk att vi ska få det som i Danmark att Reinfeldt ska välja makten framför avskyn för SD. Ett samarbete mellan socialdemokraterna och moderaterna har vi svårt att tänka oss i alla fall på en regeringsnivå men vi möjligheten till lösning i och med miljöpartiet som är ett lite mer neutralt parti. Något sådant hade dem inte i Danmark och vi hoppas innerligt att det löser sig så att SD inte får något inflytande i riksdagen. Alliansen får inte göra sig beroende av SD. Men vi tror på Reinfeldts ord om att ett samarbete med SD inte kommer på frågan.

/Rebecca, Camilla och My

http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article7818307.a

2 kommentarer:

  1. Jag tror att ett samarbete med SD är uteslutet eftersom det skulle innebära politiskt självmord inför nästa val. Ett block som samarbetar med SD kommer vara oerhört impopulärt och tappa en relativt stor andel av sina väljare. Dessutom har blocken gått till val på att inte samarbeta med SD, något annat vore att svika sina väljare.

    SvaraRadera
  2. Tror jag också men det var exakt så som partierna hade bettet sig i Danmark också innan dom hamnade i situationen. Men tror att medie påverkar detta en del här i Sverige genom att alltid vara på tårna och pressar ut svar ur våra politiker och även det att dem uppmärksammat det som hände i Danmark så mycket.

    SvaraRadera