lördag 4 september 2010

VI SKA LEVA I ETT JÄMLIKT SVERIGE


Invandringen i sverige ökar mer och mer var år. Aldrig har invandringen varit så hög som under 2009 då 102.280 personer invandrade till Sverige. Sverige har även överlägset högst invandring inom de nordiska länderna. Detta betyder inte att det är något negativt med hög invandring. Att folk flyttar dit jobben befinner sig är naturligt och det är mycket possitivt med arbetskraftinvandring.
”Människor ska behandlas lika oavsett var de kommer ifrån. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som jobbar på svensk arbetsmarknad.”
Detta citat kommer ifrån socialdemokraternas hemsida under arbetskraftinvandring. Det innebär att socialdemokraterna vill att invandrare ska få lika förutsättningar, som vi svenskar, i Sverige. Men om vi tittar riktig noga, får det verkligen det?
 När socialdemokraterna vann valet för 8 år sen var de dem som stod med makten i händerna och det var dem som stod inför de flesta beslut. Men invandrarna vad gjorde det med dem? Är det inte så att de flesta fick hamna i områden som Rinkeby och Akalla.  I områden där det i princip endast bor invandrare. Där kommer de knappast in i svenska samhället utan de bildar sin egna små samhällen där. Det är jättetufft för invandrare att komma in i arbetslivet i jämförelse med en svensk och det är självklart att det är det eftersom de får en dålig start så fort de alla tvingas samlas på samma ställe. Många invandrare idag lever på socialbidrag och har fortfarande råd att köpa en platt-tv precis som en arbetande svensk. Skillnaden mellan denna svensk är att han arbetar och tjänar själv in pengar för att kunna köpa sig tvn. Är det verkligen ett jämlikt Sverige?
Jag tycker att socialdemokraterna står för mycket men de kan ju inte leva upp till de ”mål” som de säger att de ska. Eftersom de har stått för det länge nu men ännu har vi inte sett någon större förändring.Vill de att alla ska leva i jämlikhet ska de väll inte samla alla invandrare på samma plats? 

Källor:

5 kommentarer:

  1. Det är självklart inte bra att människor med liknande etnisk bakgrund samlas på samma ställen eftersom detta skapar en segregerad bostadsmarknad.

    För att inte få en "vi" och "dem"-situation är det nödvändigt med utbildning och jobb för alla som immigrerar till Sverige. Uppkommer det "kolonier" där bara invandrare bor och umgås blir integrationen mycket svårare.

    Däremot tror jag inte att det är socialdemokraterna, eller några andra politiker, som har "placerat ut" invandrarna på ställen som Akalla eller Rinkeby. Immigrerar man från ett annat land för att man har det svårt, är kanske förorter som dessa de enda rimliga alternativen i kostnadsväg man kan bosätta sig på. Dessutom kan jag förstå att invandrare hellre bosätter sig på platser i Sverige där det redan bor andra människor med samma ursprung, särskilt om man inte kan tala svenska. Skulle jag flytta till ett helt främmande land där jag inte kunde prata språket som talades skulle jag hellre bo på en ort där jag visste att det bodde svenskar eller skandinavier som jag kunde tala med.

    SvaraRadera
  2. Jag tror precis som Julia sa att det är ett naturligt val för invandrare att söka sig till de ställerna där de kan finna andra med samma ursprung som dem själva. Det är något som kommer vara svårt att ändra på. Men jag tror på att ge nya medborgare en kurs om det svenska samhället och sedan kanske hjälpa dem att hitta bostäder utspritt i landet. Problemet är ju också att vissa invandrare som kommer till sverige, inte har allt för mycket pengar och därför inte har råd att bosätta sig i alla kommuner där priserna är något högre. Det är många faktorer som påverkar men att hjälpa invandrarna lite extra med lån, jobb och bostad kan vara en bra idé för att förhindra en segregerad bostadsmarknad.

    SvaraRadera
  3. Något jag vill påpeka är att invandringen har pågått något längre än 8 år (Registering av invadring började på 1800-talet) och det är inte endast under socialdemokraternas styre. Det var så att säga inte sossarna som flyttade alla invandrare till Akalla och Rinkeby.Att invandrare hamnar på dessa platser är, som tidigare nämnt för att de inte har ekonomin och att de hellre bor med människor som talar deras språk. Man kan kalla det hela för en process. När en invandrare kommer till Sverige med sin familj förväntar han sig inte mycket mer än frid, tak över huvudet och mat på bordet. Att då personen/familjen hamnar i t.ex. Rinkeby eller Akalla är bara en tillfällighet, de som sedan söker sig jobbet eller utbildningen har därmed lyckats komma till nästa nivå i "processen". Med tiden lär de sig det svenska samhället och släpper det "trygga" Rinkeby. Och de som då valt att inte följa denna process har inte fått mycket mer än en platt-tv på köpet. Det är inte bara "medelsvensson" som betalar för dem utan även deras landsmän. Anledningen till att de inte kommer in i arbetslivet är för att de antingen inte vill och nöjer sig med det dom har. Eller så tar det så lång tid att "översätta" deras meriter att de inte längre är behövda i samhället pga åldern.

    Statistiken visa att hela 13% av Sveriges befolkning är invandrare och med det vill jag säga att 1 150 000 av alla invandrare bor inte i Rinkeby/Akalla och lever inte på A-kassa.

    Källa:
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_migrationshistoria
    http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/start.asp

    SvaraRadera
  4. senaste inlägg inklagt av //polinski

    SvaraRadera
  5. Jag håller med ovanstående kommentarer att invandrare ofta söker sig till områden där de kan klara sig på deras modersmål och inte nödvändigtvis behöver kunna svenska för att klara vardagen. Det är just det som jag tror är problemet med dem invandringstäta områden, att en person från t.ex. Irak klarar sig på modersmålet. Det i sin tur gör att många fastnar i områden som Rinkeby eller Akalla. Därför tror jag på förslaget som Folkpartiet tog fram inför förra valet att införa ett typ av språktest och även lägga ut mer pengar på svenska kurser för invandrare. Det skulle minska utanförskapet för många invandrare som har fastnat i orter som Rinkeby.

    /Hank the Tank

    SvaraRadera