torsdag 16 september 2010

Vad tycker Centerpartiet?

Sedan 1918 har Centerpartiet varit representerat i riksdagen, och är ett mittenparti som hårt har drivit lantbrukens intressen och företrätt konservativa värderingar (http://www.ne.se/centerpartiet). Förr hette det Bondepartiet. Idag har Centerpartiet dock gått ifrån sin dåtida huvudprioritet och regionalpolitik och miljöfrågor har fått ta allt större plats. Idag ingår Centerpartiet i en allians med M, FP och KD och har Maud Olofsson som partiledare. Min fråga är dock, vad vill Centerpartiet göra med integrationen?

”Öppenhet och mångfald” lyder Centerpartiets honnörsord. Detta parti har alltså en positiv inställning till att olika människor från olika delar av världen, då de bidrar till social, ekonomisk och kulturell utveckling.

Centerpartiet anser att:

  • Nyckeln till att invandrare ska komma in i samhället är genom arbete.

  • Att det är viktigt att invandrare får tillträde till arbetsmarknaden under den första tiden dem är i Sverige.

  • Det är problem med diskriminering på bostads- och arbetsmarknaden.

Centerpartiet vill:

  • Öka rörligheten på arbetsmarknaden.

  • Ha en flexiblare arbetsrätt, vilket innebär att det skulle gynna dem som har svårast att komma in på arbetsmarknaden. T.ex unga och utlandsfödda.

Centerpartiet tillsammans med Allians för Sverige vill:

  • inför så kallade Instegsjobb, vilket innebär att nyanlända kan få subventionerade (bidrag) anställningar som kombineras med studier i svenska.

  • gör det lättare för invandrare att tillgodoräkna sig tidigare yrkeserfarenhet och genomgå kompletterande högskoleutbildning.

  • höjer lärarnas kompetens i svenska för invandrare (Sfi). Sfi-undervisningen ska individualiseras och man ska själv kunna välja utbildare och inte hänvisas till ett enda alternativ.

  • inleder försök med anonymiserade ansökningar. Ett antal myndigheter har fått i uppdrag att delta i en försöksverksamhet som ett led i att utarbeta metoder mot diskriminering.

  • har infört etableringslots för alla nyanlända. Etableringslotsen är en person (en privat aktör) som ska stötta och följa den nyanlände genom alla myndighetsprocesser, SFI -undervisning och in på arbetsmarknaden.

  • har sett till att staten tar över det ekonomiska ansvaret för nyanlända. Vi tror inte på en bosättningslag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar. Men genom att staten tar över det ekonomiska och administrativa ansvaret så underlättar det för kommuner att ta emot.

I riktig alliansen-anda ser även Centerpartiet invandrarna som arbetskraft. Här gäller det att skjutsa in invandrarna i arbetsmarknaden så att dem så snabbt som möjligt kan få en inkomst och ett kontaktnät. För att åstadkomma dettavill Centerpartiet öka rörligheten på arbetsmarknaden och även få bort diskrimineringen som uppstår på den här marknaden och bostadsmarknaden.

Jag tycker att det är bra att alliansen vill att nyanlända kan få subventionerade anställningar som även kombineras med svenskaundervisning. Detta tror jag kan få invandrare att lättare komma in på arbetsmarknaden, då arbetsgivare kan vara mer villiga att anställa en invandrare om han/hon dessutom lär sig svenska vid sidan av arbetet. Det är även bra att invandrare ska kunna ha sina gamla erfarenheter som meriter då de söker en utbildning eller ett jobb, eftersom att många invandrare är väldigt högt utbildade. Och sist så är det bra att invandrarna får en privat aktör och stöttar och följer den nyanlände genom alla myndighetsprocesser ända in på arbetsmarknaden. Detta kan ge den nyanlände en säkerhet och den hjälp som personen kan behöva.

Men å andra sidan tycker jag inte att Centerpartiet har en tillräckligt tydlig plan för hur invandrare ska komma in i samhället. Visst, det står att SFI (svenska för invandrare) undervisningen ska individualiseras och att man ska kunna välja utbildare. Det står inte heller hur barnen ska komma in i samhället, eller hur dem ska få boende. Bara att staten ska ta över det ekonomiska ansvaret för nyanlända och att detta ska göra att det underlättar för kommuner att ta emot invandrare. Jag tycker alltså inte att Centerpartiet riktigt förbereder invandrarna för vad det innebär att bo i Sverige. Man vill, som jag skrev tidigare att dem bara ska hitta ett jobb så fort som möjligt och inte fokusera så väldans mycket på svenskaundervisningen, som jag ändå anser är det viktigaste. Hur ska dem annars kunna skapa ett kontaktnät om man inte kan prata med sina kollegor? Hela tanken är väldigt motsägelsefull.

På så sätt har till exempel Socialdemokraterna en mycket tryggare politik för invandrare. Då de erbjuds bra boende och skola. Plus att dem satsar mycket mer på svenskaundervisningen.

http://www.centerpartiet.se/Centerpolitik/Politikomraden/Oppenhet-integration-och-diskriminering/Politik-A---O/Integration/ (15-09-10)

http://www.ne.se/centerpartiet (15-09-10)


Skriv gärna vad du tycker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar